Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

2012. augusztus 13., hétfő

Kurultaj, avagy Bugacon jártunk

Vasárnap igazi családi programot tartottunk. Andzsin Békéscsabán volt valami karate vizsgán segédkezni, így éppen elegen maradtunk itthon ahhoz, hogy beférjünk az autóba. Nagypapa olvasta az újságban és látta a híradóban is, hogy érdekes, hagyományőrző gyűlést tartanak Bugacon. Mikor elmesélte Viktornak, ő nem meglepő módon felvillanyozódott, így mivel mindenkit érdekeltek a jurták, lovak, népviseletek, kora délután felkerekedtünk.
Mint kiderült a Kurultaj népi gyűlést jelent és már 2007 óta tartják, mint felelevenített hagyományt. A honlapjuk (http://kurultaj.hu/) alapján összesen 20 nemzet és törzs képviseltette magát: azeri, avar (dagesztáni), baskír, bolgár, burját, japán, karakalpak, kazak, kazakisztáni madjar, kirgiz, mongol, üzbég, üzbegisztáni madzsar tatár, török, türkmén, ujgur, yakut és magyar.
Kb. fél 3-ra értünk ki a helyszínre, ami egész pontosan Bugacpusztán volt. Több parkolót is kialakítottak, az első próbálkozásunk után egy közelebbit választottunk, mivel azt mondták, hogy innen még ~2km amit menni kell. Az nem olyan sok, de mivel babakocsival mentünk és féltünk az esetleges esőtől, jobb ötlet volt továbbmenni. Még jó, hogy ezt tettük, ugyanis megtapasztaltuk a Bugac "szépségét", azaz a hihetetlen mennyiségű homokot, amiben nem is olyan egyszerű a babakocsit tolni. Időnként rendesen nekifeszülve tudtuk csak tolni az egyébként aszfalthoz és járdához szokott járművét a lánynak, de még így is többször előfordult, hogy pár centire belesüppedt a porba. Igazi embert próbáló feladat volt először csak a homokban való közlekedés, majd a homokban, eddig sosem látott mennyiségű lószar kerülgetése :)

 
 
 
 
 
 
 
 


 

Sok-sok jurta volt felállítva, volt ami kiállítási helyszínül szolgált, volt, amiben az ott résztvevők sátoroztak az esemény három napja alatt. A lovasbirkózást már láttuk és az azt követő Kassai iskola íjász bemutatóját is. A bemutatók résztvevői különböző népviseletben voltak. Az Ősök Sátránál megnéztünk egy többek közt szkítákról szóló kiállítást, majd ebédeltünk- kenyérlángost és isteni finom érlelt kecske- és gyógynövényes sajtot (aki a sajtot szereti, úgy gondolta volna, ahogy én is: ezért érdemes volt élni :)), kürtöskalácsot. Amíg ettünk, hallottuk a színpadi előadásokat, ahol hol zenéltek- pl. törökök-, hol táncbemutatót tartottak. Egy rendezvény se létezik már vásározók nélkül, ahogy ez se. Végignéztük a kínált portékákat, amik közt igazán szépek és jó árúak is akadtak. Viktor itt látta az eddig látott tarsolyok legolcsóbbikát (már árultak 10-16.000-ért is, ami a szokásos ~fele). Népviseleteket horror áron láttunk csak, a fazekasok és fafaragók, késesek közt láttunk olyanokat, akiket már ismerünk a Mesterségek Ünnepéről (itt voltak, akiktől tavaly vettünk, bögrét, sok-sok bicskát és itt volt az a rézműves is, akitől tavaly turulos hajgumit vett nekem Viktor, most pedig egy szép, kerek csodaszarvasos csattot kaptam:)).
 
 
 
 

 
 
 
 
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése